BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

NUFFNANG ADS

Monday, December 20, 2010

A.Y.A.M Ayam......


Salam dan Haloooooo


Suka tak tajuk enteri kali ni? Pasal ayam.. Sape je tak tau menatang bernama AYAM ni? Antara ikon paling popular dalam dunia. Kalau dalam dunia haiwan, ayam ni bole katakan popular macam bintang filem setaraf dengan Ben Affleck bukan Ben 10.

Dari jenama makanan sampai la gelaran.. Ayam ni memang popular la... Siapa je tau ape tu KFC(Kentuky Fried Chiken)....dan siapa gak tak tau ape tu Mak Ayam dan Bapak Ayam? Aha....
Orang sampai tergila-gila dekat Nasi Ayam bukan Ayam Punya Nasi ok....salah tu. Sate Ayam, Kebab Ayam, Mak Ayam tak termasuk...tu kes polis. Ada gak jadikan ayam ni ilmu teka teki seperti "mana datang dulu, ayam ke telur ayam?" Berbulu kepala nak jawab teka teki ni.

Selama aku hidup 18 tahun lebih ni(still young) tak pernah lagi la aku dengar orang alahan dengan daging ayam ni...apetah lagi fobia dengan ayam, jauh sekali. Tapi bagi korang yang peminat ayam ni, sejauh mane la korang tau sangat perkara pasal ayam ni? Ilmu tau makan tak termasuk..aha.....Jom aku kongsi sikit fakta pasal ayam yang korang MUNGKIN tak tau..

Fakta Ayam

  • Nama saintifik ayam Gallus gallus
  • Dipercayai asal daripada Ayam Hutan Merah Asia
  • Kalau ikut satu cerita Thailand 'Kenapa Ayam Tak Boleh Terbang" cerita dia macam ni Satu masa dulu, raja Thai ni sangat suka tengok ayam. Ayam pada masa tu boleh terbang, sebab an bulu yang cantik, ayam ni jadi kesukaan raja. Tapi sebab an ayam ni bole terbang jadi raja tak bole nak jadikan ayam ni haiwan peliharaan. Jadi raja ni dapat satu akal(mungkin akal menteri-menteri dia) dia arahkan supaya taburkan makanan ayam ni berupa jagung(mungkin) banyak-banyak. Jadi ayam ni pun turun makan jagung-jagung tu sampai la diorang kenyang. Ayam ni makan banyak sangat sampai diorang da tak mampu lagi nak terbang. Begitu la kisah kenapa ayam tak bole terbang
-Tamat-

(Sumber:Wikipedia,Cerita rakyat Thailand)

4 comments:

nawrararawks said...

Macam tipu je cerita ayam kau , hhaa

TehLimau said...

mmg le tipu nama un cerita rakyat...ahahahhaha

Si Gadis Semasa said...

hadehhh . aku tak tahu kenapa aku gelak2 baca entri kau smbil dengar lagu blog kau ni haaa . adehhh .

TehLimau said...

terima kasih sebab gelak